Eilandstrijd

Door Brent Ruytjens

2110 keer bekeken

Inkleding

Voorbereiding

verzamel de deelnemers in twee groepen,kijkend naar elkaar, met enkele meters tussen. Leg hier, enkele meters uit elkaar de twee zeeslagdoeken vernoemd in de speluitleg.

Toneel

Twee monitoren spelen elk een kaptein van een land. Ze komen elks van hun kant van de splitsing aanvaren over de "zee" (zeeslagdoeken). Tussen de twee zeeslagdoeken is er zogezegd een eiland dat ze verkennen. Tot ze plots elkaar tegen komen!

(best om in de dialoog al twee dingen duidelijk te maken: er wordt een "oorlog" gevoerd (gespeeld) en er is een 'internationaal comité' die instaat voor naleven van spelregels)

Een mogelijke dialoog: kap1: "ik was hier eerst!!"

kap2: "neeeeen, ik was hier het eerste!!"*

kap1: "te doeme, ziet da ge van men eerf zijt of 'k schop u der af, en pas op hé keb de grote platvoeten van mijn grootvader geërfd!"

kap2: "zwaanst zoe niet, voor da ge met die platvoeten van de grond zijt ligt ge al op de grond van mijn vuist in ou wezen!"

kap1: "awel he manneke dan is er genoeg ruimte voor mijn soldaten om die lelijken hoed van ouwe kop te schieten, wie loopt er nou me zo'n dink rond."

kap2: "u wadde?! Nog voor uw soldaten gemikt hebben liggen die op de grond door mijn schepen in de zee"

kap1: "hahaha, schepen, hahaha, kzal efkes een telefoontje plegen naar de zeemacht, uw "schepen" zullen rap een toontje lager schieten"

kap2: "Tis genoeg, dit is oorlog, oorlog zeg ik u!!"

kap1: "goed"

kap 2: kijkt met een verbaasde blik*

kap1: "enkel als dit eerlijk kan verlopen"

kap 2: blijft verbaast kijken

kap1: "het internationaal comitee moet hierbij betrokken worden en eerlijkheid garanderen!"

kap2: "ah belt die dan maar op hé dat dat hier gedaan is en ik men bungalow hier kan neerpoten."

kap1: belt het IC op

IC: "goed morgent u spreekt hier met de verantwoordelijke van het IC, waar kan ik u mee van dienst zijn?"

kap1: "awel manneke/ meiske, die kleine snotaap wilt niet van men land af, die beweert dat hem sneller was en ook nog dat hem beter is"

IC: "ah ja, ja, kzie het..."

kap1: "zien zien, hoe kunde gij da nou zien van waar gij zijt"

IC: "ja ja, bij wijze van spreken hé. Mer goed gij wilt bewijzen dat die ongelijk heeft en wij moeten daar bij toezien zeker?"

kap1: "inderdaad"

IC: "stuur uw coördinaten door, er staat spoedig een team van ons bij u"

kap1: "dank, mer zijt rap hé of der schiet niet meer van over van men dank"

kap2: "der schiet nou oek niet veel meer bij u"

kap1: geeft een scherpe blik

Het IC of de IC-leden komen af en leggen de regels uit. (IC = Internationaal comité)

Uitleg

Een kruising tussen bosstratego, zeeslag en colonisten van catan. De deelnemers worden onderverdeelt in twee verschillende landen/ naties. Deze twee landen zijn in oorlog (zie toneel). De oorlog wordt uitgevoerd zowel op land als op zee (hens zeeslag en bosstratego).

IC = Internationaal Comité, de neutrale partij in het spel

Aan de deelnemers door het IC

Dames en heren, het is simpel, het doel is zo veel mogelijk van het eiland te veroveren! Hiervan hebben wij ondertussen met onze hellikopter een hele mooie luchtfoto van gemaakt... (toont blad met de in een rooster onderverdeeld kaart) De grondtroepen nemen de vijand gevangen (regels bosstratego). Blijf ze gevangene nemen tot je zelf gevangen genomen wordt, dan kan je terug keren voor een nieuwe rang te krijgen en je gevangene af te leveren in uw kamp. (toon eventueel hier een voorbeeld bij)

U (wijzend naar beide kapiteins) heeft beide een vloot die u mag gebruiken, verdere instructie krijgen jullie daarvoor nog door gemaild, overloop deze met uw commandanten. (De tactiek van de vloot moet nog worden opgesteld binnen elk land en wordt best in het kamp uitgevoerd vóór het begin van het spel, zie later in uitleg)

Wat kunnen jullie doen met de gevangene: jullie kunnen die per konvooi vanuit uw basis gaan inruilen bij de slavenmarkt voor grondstoffen of inruilen bij ons, het internationaal comité, voor grond/ land.

Wat hebben jullie aan deze grond: als je strategische stukken grond hebt bemachtigd kunnen jullie nog grondstoffen ontginnen, maar het duurt altijd x dagen voor de vruchten ervan geplukt kunnen worden. Wij, het IC, zullen op deze manier ........... mee delen hoe laat het is en wanneer de grondstoffen te verkrijgen zijn bij ons. (toon hoe de grondstoffen er uit zien, zie bijlage achteraan ;) )

Wat hebben jullie aan die grondstoffen: Met de grondstoffen kunnen jullie verschillende dingen doen. Jullie kunnen munitie maken voor de schepen en daarmee de andere vloot beschieten, bij mijn beste vriend de voorzitter van het internationaal comité ter zee kunt u dit allemaal eerlijk laten gebeuren. Bij mij/ons kunnen jullie kunnen wegen laten aanleggen op uw gronden en betere mijnen bouwen zodat u nog meer grondstoffen krijgt per dag. Als land worden jullie hierdoor ook rijker!

Even de vloot in het kort, maar jullie kapiteins leggen het straks verder uit: Er zijn twee mogelijke manier om de vijandelijke vloot neer te halen: schieten met kanonnen of raketten, sommige boten kunnen raketten afvoeren, andere hebben kanonnen. Het verschil een raket vernietigd alles in een straal van 3x3 rond de zone van impact, kanonnen schieten per vakje. (toon hier eventueel op het doek)

Wat doen wij het IC? Wij letten dus op het eiland en alles wat daarbij komt kijken, op jullie gevangenen en op jullie fatsoen.

Aan de deelnemers in het kamp (door kapiteins)

We kunnen met de huidige rijkdommen van ons land een vloot opstarten om de andere hun grond te onderdrukken en te maken dat zei op deze manier minder grondstoffen kunnen ontginnen van hun gronden. Wees gewaarschuwd per schip dat wij verliezen, maakt dit dat zij meer grondstoffen kunnen ontginnen! Schepen die raketten kunnen afvuren kosten meer. eens een schip kapot is is er geen mogelijkheid meer om hiermee te vuren, raketten kosten meer grondstofffen dan kogels. Dit zijn de huidige grondstoffen van ons land die ik ter beschikking kan stellen aan jullie om een vloot samen te stellen... (toon de hoeveelheden, dit hoeven geen kaartjes te zijn. Teken de "gebouwde" schepen op het meegegeven raster en geef door aan het internationaal comité ter zee) prijzen vloot:

 • duikboot: (4 lang): vuurt raketten; kost: 4 x staal, 3 x olie, 1 x buskruit
 • battleship (5 lang): vuurt raketten; kost: 5 x staal, 4 x olie, 1 x buskruit
 • cruiser (3 lang): vuurt kogels; kost: 3 x staal, 2 x olie
 • onderschepper (2 lang): vuurt kogels; kost: 2 x staal, 1 x olie

"in die mail stond ook dat alles dat gebeurd met de zee langs het internationaal comité ter zee gebeurd, dus ook munitie"

 • kogel: 1 x buskruit, 2 x staal
 • rakket: 3 x buskruit, 3 x staal

Uitwisselen: wat kan je doen met wat?

 • Troepen → Land/ grond (bij IC)
 • Troepen → Grondstoffen (bij slavenmarkt)
 • Grondstoffen → Munitie voor vloot (bij ICtZ)
 • Grondstoffen → Investeren in eigen grond (bij IC)
 • Land/ grond → Bonus grondstoffen elke x minuten (bij IC)
 • investeringen in eigen grond → Extra grondstoffen/ grond (bij IC)
 • Vloot → Per vernietigd schip: extra grondstoffen per bezitte grond (bij IC)

Bosstratego:

Opm: teams moeten een kenteken krijgen: verf, kleur hesje,... Zoals iedereen bosstratego kent, krijgen de deelnemers van het spel per team een speelboek kaarten die wordt verdeeld onder de deelnemers. In het algemeen verslaat de hogere nummer/ beeldje de lagere op volgende uitzonderingen na: 1 = spion en kan de koning = R (of K) verslaan; 2 = bom en kan enkel worden ontmijnd door 3 = ontmijner. Der eenvoud mag de bom ook tikken (we leven in een moderne tijd en warmtezoekende raketten bestaan er ook). Het verslaan van elkaar wordt gedaan door elkaar aan te tikken en elkaars kaart te tonen, hoogste rang krijgt de kaart mee; bij gelijke rang krijgt de tikker de kaart van de vijand (wegens verrassingseffect); bij onenigheid wordt er teruggevallen op blad, steen, schaar. Zolang iemand een rang van zijn eigen team in handen heeft mag deze blijven tikken en kaartjes zien te verzamelen, bij verlies kan deze enkel zijn eigen rang afgeven en niet zijn verzamelde kaarten. Voor het inruilen van uw verworven kaarten passeert u uw land haar basis en geeft deze aan de verantwoordelijk van uw land om zo via konvooi (enveloppe) deze te gaan inruilen voor de nodige middelen, een konvooi wordt diplomatisch beschermt door het internationaal comité en bij het breken van de regels zijn er straffen voor het overtredende land. (De reden dat kaarten via konvooi naar het internationaal comité moet gaan is om te voorkomen dat er te veel kinderen tegelijk kunnen staan)

Zeeslag:

ICtz = Internationaal comié ter zee zoals menig oorlog in de geschiedenis wordt deze ook op zee uitgevoerd. Bij het opstellen van de boten op een kaart (raster zoals zeeslag op A3 papier of een karton) wordt de kaart doorgegeven aan het internationaal comité ter zee die hier zal instaan voor eerlijkheid tussen beide landen bij het verder verloop van het spel. Het zeeslag veld zijn grote doeken, evenveel als er landen/ teams zijn, met een zeeslagraster op en twee kartonnen of A3 papieren (kleinere strategie borden waar de layout van elk land zijn vloot op staat weergegeven voor het ICtZ). De zeeslag verloopt als volgt: de doeken beginnen leeg (op het raster na) op de grond. het schieten naar de vijandige vloot word gedaan dmv het gooien van een bal of tennisbal, het geraakte veld wordt gemarkeerd door het ICtZ met een raak (rood papiertje) of mis (blauw papiertje) en tape om het daar te houden.

de x dagen komt overeen met x minuten in werkelijkheid.

**EXTRA IDEE: loopjongens inschakelen als convooi, alleen deze personen mogen met gevangene langs komen bij de slaven markt of het IC, ze moeten dan natuurlijk duidelijk gekenmerkt worden. Maak het moeilijker door ze geen diplomatische vrijheid te geven of hou het eenvoudig en maak ze onschendelijk (ze mogen niet getikt worden)

Taakverdeling

 • één moni voor elk land, (moet regels van de bosstratego heel goed kennen)
 • minstens één persoon voor internationaal comité (liefst twee, moeten bosstratego- en zeeslagregels kennen)
 • één persoon voor de zeeslag, (moet bosstratego- en zeeslagregels kennen)
 • iemand die slavenmarkt is. (hoeft bosstratego te kennen en mobiel zijn om zich eens te verstoppen voor de leut want het is een slavenhandelaar)

Inclusie

actieve rollen voor adhd

het kamp en beheer van middelen kunnen door iemand die minder valide is gedaan worden naargelang het terein minder toegang bied

Materiaal

 • twee zeer groten doeken met een zeeslag raster op
 • een kaart van een eiland (zo groot, maar ecologisch, mogelijk)
 • twee lege papieren met een zeeslag raster op
 • minstens twee volledige boeken speelkaarten met een verschillende kleur of patroon of zelf gemaakt kaartjes met een duidelijke kleur/ herkenning op
 • een paar enveloppes die dienst kunnen doen als konvooi
 • een megafoon
 • een fluitje
 • de grondstof kaartjes

Nieuwe reactie

Je kan dit niet meer bewerken later.